V čem se v IT liší junior, medior a senior?

Co se očekává od juniora v IT? Role juniora, mediora a seniora se může v různých firmách do určité míry lišit, ale základní rysy jsou velmi podobné. Podívejme se, kdo je kdo a co má na starost.

Ilustrační foto, Coders Lab

Na webináři Cesta JavaScript Developera padla velmi zajímavá otázka týkající: „Zajímalo by mě, jaké jsou podle vás pomyslné hranice schopnostní juniora, mediora a seniora. Opakovaně jsem se setkala s dost velkým rozdílem v požadavcích, očekáváním a přístupu od zaměstnavatelů.“

V IT oboru se často používají označení Junior, Medior a Senior pro vyjádření úrovně zkušeností a znalostí. Tyto termíny jsou do jisté míry subjektivní a mohou se skutečně lišit v různých organizacích a to zejména ve znalosti konkrétních technologií, či produktů.

V čem se tedy liší tyto 3 fáze vývoje?

Junior

  • Kdo je junior: Junior je někdo, kdo je v IT nováčkem a má ještě velmi malé zkušenosti oboru. Junioři, kteří jsou na začátku své kariéry se stále hodně učí a rozvíjí své schopnosti. Rozumí základním konceptům a technologiím ale potřebují vedení a supervizi od více zkušených kolegů. Junioři pracují na menších úkolech a postupně si nabírají více zodpovědností s nárůstem zkušeností.
  • Co bys měl/a umět: Znáš nástroje a technologie do té míry, že jsi schopen/a samostatně vyřešit dílčí úkoly i menší projekty. Junior by měl ovládat alespoň jeden nástroj velmi dobře. V případě front-endového vývoje to je určitě JavaScript a např. React. Junior by za sebou měl mít alespoň jeden projekt, který úspěšně dokončí a může jej prezentovat jako první dosaženou metu.
  • Co se nevyžaduje od juniora: U juniora se nevyžaduje schopnost analýzy problému, konzultace klienta nebo volba technologií a postupů při tvorbě. S tím ti pomůže senior. Ideálně s tebou nejprve probere jakým způsobem k problému přistoupit a ty jej zrealizuješ.
  • Na pozici juniora nestačí: Na první projekty a hledání práce se připrav tak, abys už uměl nějakou konkrétní technologii opravdu dobře. Pak tě budou zaměstnavatelé brát vážně. Pouze s HTML, CSS a základy JavaScriptu toho moc nepředvedeš a nemáš pro ně příliš velkou hodnotu. Vědí totiž, že budou muset investovat hodně času a úsilí aby tě dostali na úroveň, kde jsi již sám schopen udělat alespoň dílčí projekty, či úkoly. Zaměstnavatele nepřesvědčí ani to, že znáš základy více jazyků. Soustřeď se na jednu věc a nauč se jí pořádně.

Doporučujeme investovat do vzdělání minimálně 400-500 hodin. To je obvyklá doba na pochopení frameworku jako je např. React. Pak ti můžeme garantovat, že si najdeš job nebo první placené projekty.

Medior (někdy také nazývaný jako Mid-Level)

Za mediora je považován IT profesionál, který se posunul z juniorní role a je již plnohodnotným členem týmu, stále však není považován za experta. Medior má za sebou několik let práce s konkrétní technologií, pracuje samostatně a zvládá i větší projekty a zodpovědnosti. Medioři spolu se seniory poskytují vedení juniorům.

Senior

Senior je profesionál, který á za sebou již 5+ let praxe. Má za sebou řešení stovek projektů a úkolů, kde mohl postupně získat svou odbornost a zkušenosti. Seniora už by nemělo nic zaskočit a řadu věcí které řeší už v nějaké podobě řešil. Chápe do hloubky jak fungují jednotlivé technologie a procesy, dokáže poměrně přesně odhadovat náročnost projektů a úkolů a je zodpovědný za design celých komplexních systémů a složitých projektů. Může také nastavovat technické standardy, a poskytovat podporu a mentoring juniorním a mediorním členům týmu.

O Coders Lab

Hlavním cílem společnosti Coders Lab je motivovat začátečníky v jejich cestě směrem k úspěšné kariéře v oblasti IT. Společnost poskytuje komplexní vzdělávací programy, které pečlivě připravují účastníky na pozice juniorních specialistů v IT firmách. Programy vychází z mnohaletých zkušeností mateřské společnosti Coders Lab Poland.