Roste popularita grafických kurzů. Jak si vybrat ten pravý?

V posledních pěti letech stabilně roste zájem o grafické kurzy. Stále více lidí chce umět upravovat fotky, tvořit tiskové materiály a grafiku. Jak si ale z široké nabídky nástrojů a kurzů vybrat ten pravý? Důležité je si nejdříve říci, co všechno se potřebujete na kurzu naučit a co od grafického programu, se kterým budete pracovat, očekáváte.

OnLine kurzy

Vektorová nebo rastrová grafika?

Budete chtít ovládnout spíše vektorovou nebo rastrovou grafiku? A znáte mezi nimi rozdíl? „Právě rozhodnutí, zda se chcete věnovat vektorové nebo rastrové grafice do značné míry ovlivní váš výběr programu. Vektorová grafika je využívána k práci s obrázky. Používá geometrické objekty - body, přímky a křivky při tvorbě ilustrací, animací, plakátů nebo velkoformátových tisků,“ vysvětluje Vítězslav Holas, z Počítačové školy Gopas a dodává: „Rastrová grafika pak k slouží ke zpracování fotografií. K zachycení obrazových informací využívá pixely, které jsou uspořádány do mřížky. Každý bod má svou přesnou polohu a barvu.“

V počítači nebo online?

Další důležitou otázkou, kterou si musíte před finálním výběrem zodpovědět je, zda preferujete instalovaný program v počítači nebo budete používat aplikaci v internetovém prohlížeči? Odpověď na tuto otázku je důležitá třeba pro toho, kdo si nemůže na pracovní počítač nainstalovat grafický program.

Jste ochotni do programu investovat?

A v neposlední řadě je také třeba si říci, zda jste jako uživatel ochoten za aplikaci platit. Pokud ano, budete mít širší možnosti než v opačném případě. Ale i když budete chtít využívat grafické programy v neplaceném prostředí, máte dostatek dobrých příležitostí.

Programy, mezi kterými lze vybírat:

Adobe

Začneme nejznámější značkou Adobe, která zahrnuje placené profesionální programy, jež si instalujete do počítače. „Adobe Creative Cloud je ideální volbou pro grafické nebo UX/UI designéry. Služba nabízí přístup k tomu nejlepšímu grafickému softwaru za rozumné ceny a používá se snadno a rychle. Adobe Creative Cloud oceníte i v případě, že nejste profesionální grafik. Za pár stovek měsíčně získáte díky této službě přístup ke kvalitnímu softwaru, který vám pomůže například s editací fotek nebo domácích videí. Najdete zde 20 různých programů od úpravy fotek, přes střih videa až po návrh UX webových stránek. Ke grafickým úpravám se nejvíce hodí Illustrator, InDesign a Photoshop. Hlavním cílem v Illustratoru je vytvářet a pracovat s vektorovou grafikou. Můžete v něm tak vytvářet loga, webové stránky, reklamní materiály, ale i navrhnout rozhraní webu či mobilní aplikace,“ říká Vítězslav Holas z Počítačové školy Gopas.

Photoshop

Inkscape

Inkscape je open source editor vektorové grafiky, který instalujete do počítače a je zdarma. Vytvoříte a upravíte s ním nejrůznější ilustrace, loga, grafy i infografiky. Tento program je vhodný pro začátečníky a některé pokročilé nástroje pak musíte hledat v jiných programech.

Inkscape

CorelDRAW

CoreDRAW je placený program s instalací do počítače pro opravdové fajnšmekry vektorové grafiky. Je to program pro profesionály a splní tak i ty nejnáročnější požadavky. Zajímavou funkcí je třeba převod rastrů na vektorovou grafiku s využitím umělé inteligence.

Affinity

Trojci placených programů pro instalaci do počítače Affinity Designer, Photo a Publisher vyvíjí firma Serif Europe Ltd. První jmenovaný, Affinity Designer, je editor vektorové grafiky, ve kterém vytvoříte plakát, vizitku nebo logo. Affinity Publisher Vám umožní kombinovat obrázky, grafiku i text a vytvářet materiály připravené k publikování – od knih, časopisů a marketingových materiálů až po šablony pro sociální sítě, makety webových stránek a další. Ať už jde o rychlé korekce, jemné retuše nebo se ponoříte do komplexního výtvarného umění se stovkami vrstev, Affinity Photo to umožní.

Canva.com, Pixlr.com a Vectr.com

Zatímco předchozí zmíněné programy lze používat po instalaci do počítače, existují i online aplikace, které dostatečně splní vaše očekávání. Zároveň většinou nabízejí základní verzi, která je zdarma a pro zapálené nadšence pak pokročilou verzi za měsíční paušál.

Canva je online grafický editor. Disponuje širokým využitím a připravíte si tu například moderní životopis nebo fotky do příspěvků na sociální sítě. V aplikaci Pixlr.com můžete upravovat své fotografie přímo v internetovém prohlížeči. A poslední Vectr.com se dá využít na vytvoření vlastní vektorové grafiky a také ho můžete otevřít přímo ve svém prohlížeči.

 

Pokud tedy máte jasno zda budete pracovat s vektory nebo s fotografiemi, jestli si chcete program nainstalovat do počítače program nebo budete používat jen aplikaci v internetovém prohlížeči a zda jste ochotni za program platit nebo si vyzkoušíte grafiku v neplaceném prostředí, pak vás vaše volba směřuje ke konkrétnímu programu a jeho kurzu.

Stačí si jen vybrat konkrétní zaměření a pokročilost a můžete se těšit na nové zkušenosti. Počítačová škola GOPAS, největší poskytovatel školení v oblasti informačních technologií na českém trhu, nabízí na Abravito širokou paletu grafických kurzů pro firmy i jednotlivce v nejvyšší kvalitě.