10 důvodů, proč se stát vývojářem front-endu

Shrnuli jsme ty nejdůležitější důvody, proč se pustit do vývoje front-endu a rozhodně nejde jen o flexibilitu a ohodnocení. Tato kariéra má co nabídnout a do budoucna bude poptávka pro front-end vývojářích dále růst.

Ilustrační foto, Coders Lab

Co dělá front-end programátor?

Front-end vývojář vytváří klientskou, viditelnou část webové nebo mobilní aplikace. Musí mít dobrou znalost HTML, CSS a JavaScriptu. To je naprostý základ. V ideálním případě by měl ovládat některý z JavaScriptových frameworků, např. React (nejpopulárnější knihovnu na tvorbu interaktivních webových aplikací). Úzce spolupracuje s UX designéry a vývojáři back-endu. V takovém týmu je pak možné vytvořit kompletní aplikaci, kterou budou uživatelé rádi používat.

Jaké jsou povinnosti vývojáře front-endu?

Pojďme se podívat, co má na starosti vývojář front-endu:

  • Vytváření uživatelského rozhraní a uživatelského prostředí webových a mobilních aplikací.
  • Spolupráce s UX designérem, back-end vývojáři, testery, projektovým managerem, případně rovnou s klientem
  • Tvorba vizuálně atraktivního a snadno použitelného uživatelského rozhraní
  • Vytváření přehledného kódu a jeho optimalizace
  • Testování webu či aplikace, aby vše správně fungovalo a byla zajištěna jeho kompatibilita s různými prohlížeči a zařízeními.
  • Opravování chyb a problémů

Proč by ses měl stát front-end developerem?

1. Bude po tobě velká poptávka

Digitalizace se dotýká všech oblastí našich životů. Firmy digitalizují své procesy, staví online obchody a vznikají nové mobilní aplikace. To vše zvyšuje poptávku po front-end vývojářích. Předpokládá se, že v následujících 10 letech dále poroste počet pracovních míst pro webové vývojáře (včetně front-end vývojářů) o 15 %, což je mnohem rychlejší růst než průměr všech profesí.

2. Můžeš pracovat kdekoliv na světě

Pokud chceš cestovat a zároveň pracovat, je práce front-endového vývojáře skvělou volbou. Vzhledem k tomu, že velkou část práce lze vykonávat na dálku, můžeš snadno najít práci na volné noze v libovolném počtu zemí na různých kontinentech.

3. Nebudeš se nudit

Pro front-end vývojáře je každý projekt něčím nový. Neustále se budeš rozvíjet, učit se novým věcem a rozšiřovat svůj soubor znalostí. A jak se technologie dále rozvíjejí, vyvíjí se i role front-end vývojáře, nástroje které používá, frameworky i dostupné knihovny.

4. Můžeš pracovat na různých projektech

Jako front-end vývojář můžeš pracovat na široké škále projektů pro malé firmy, či startupy, softwarové firmy i velké korporace. Můžeš pracovat pro firmy, které vytváří vlastní inovativní služby a produkty, nebo pro firmy, které staví aplikace na zakázku. Přísun práce nekončí.

5. Můžeš si vydělat super peníze

Kromě toho, že je po front-end vývojářích velká poptávka, mají také velmi dobrý plat. V Čechách se ohodnocení seniorního programátora pohybuje kolem 1 400 000 Kč ročně, ve Spojených státech zhruba 95 000 USD ročně (podle průzkumu společnosti Glassdoor). A toto jsou jen průměry. Budeš-li na sobě pracovat, dostaneš se s ohodnocením ještě výš.

6. Nepotřebuješ vysokoškolský titul

Na rozdíl od mnoha jiných profesí nepotřebuješ vysokoškolský titul, aby ses mohl/a stát front-end vývojářem. I když ti titul může dát náskok, existuje mnoho způsobů, jak si osvojit potřebné dovednosti bez studia na vysoké škole.

7. Můžeš začít rychle

Pokud chceš začít kariéru v IT co nejdříve, vývoj front-endu je skvělá volba. Jako juniorní developer můžeš začít pracovat na volné noze a začít s vývojem po několika měsících intenzivního studia a přípravy.

8. Můžeš pracovat samostatně nebo v týmu

Jako front-end vývojář máš možnost pracovat samostatně nebo v týmu. Pokud dáváš přednost samostatné práci, můžeš si snadno najít práci na volné noze. Pokud však preferuješ práci v týmu, budeš vybírat spíše z různých pozic v rámci firmy.

9. Můžeš něco změnit

Jako front-end vývojář máš možnost skutečně změnit svět k lepšímu. Své dovednosti můžeš využít k vytváření webových stránek, které vzdělávají, informují a baví. Své dovednosti můžeš využít také k tvorbě webů a mobilních aplikací, které mění životy lidí k lepšímu. Co je krásnějšího, než vidět jak tvou aplikaci používají každý den spousty lidí a zjednodušuje jim život.

10. Můžeš si užít spoustu zábavy

V neposlední řadě může být práce front-endového vývojáře velmi zábavná. Pokud tě baví technologie, máš vizuální cítění, rád/a řešíš problémy, vývoj front-endu webových i mobilních aplikací tě bude bavit a stále budeš objevovat a nacházet nové způsoby řešení problémů, nové technologie a zjednodušení své práce.

O Coders Lab

Hlavním cílem společnosti Coders Lab je motivovat začátečníky v jejich cestě směrem k úspěšné kariéře v oblasti IT. Společnost poskytuje komplexní vzdělávací programy, které pečlivě připravují účastníky na pozice juniorních specialistů v IT firmách. Programy vychází z mnohaletých zkušeností mateřské společnosti Coders Lab Poland.