Sodexo Benefity/Pluxee: Více žen do světa jedniček a nul

Deset žen, deset různých životních osudů a deset (snad) šťastných konců. To by měl být výsledek letošního společného CSR projektu společnosti Sodexo Benefity/Pluxee, největšího poskytovatele zaměstnaneckých benefitů v České republice, Sodexo Stop Hunger a neziskové organizace Czechitas a jejího nadačního fondu.

Czechitas školení

„Tento projekt na podporu znevýhodněných žen jsme spustili na začátku letošního roku ve spolupráci s naší neziskovou organizací Sodexo Stop Hunger. Naším cílem je poskytnout ženám IT kvalifikaci, která jim pomůže získat takovou práci, aby neměly problém uživit sebe a své rodiny.

V rámci stipendia letos podporujeme deset žen, které splnily kritéria Nadačního fondu Czechitas. Celkem za jejich vzdělávání v letošním roce uhradíme rovný milion korun,“ říká tisková mluvčí Sodexo Benefity/Pluxee Tereza Knířová a připomíná, že podle dat z Eurostatu jsou u nás ženy v IT profesích zastoupeny jen zhruba z 10 až 12 procent. Což je o polovinu méně, než je unijní průměr, a dvaapůlkrát méně než třeba v Bulharsku nebo Rumunsku.

„U nás stále přetrvává mýtus, že k práci v informačních technologiích jsou předurčeni muži, to ale vůbec není pravda. Neexistuje důvod, proč by ženy v této oblasti nemohly být stejně úspěšné jako muži. Vždyť první programátorky byly právě ženy,“ říká Kateřina Králíková, ředitelka Nadačního fondu Czechitas.

V České republice aktuálně v oboru IT chybí přes třicet tisíc odborníků. Jedná se přitom o nadstandardně ohodnocený obor, kde lze většinu pracovních pozic vykonávat na dálku z domova. „Ženy častěji pečují o své blízké, a tak jim práce v IT umožňuje nejen finanční stabilitu, ale i časovou flexibilitu. Během rekvalifikačních kurzů od Czechitas získávají vědomosti a zkušenosti, které mohou ihned uplatnit na pracovním trhu. V podstatě by se dalo říct, že ženám nedáváme ryby, ale učíme je rybařit,“ říká Knířová s tím, že účastnice tříměsíčního kurzu Digitální akademie od Czechitas získají znalosti z oblasti datové analýzy, testování nebo webového vývoje, které hned aplikují na vlastním projektu.

V říjnu navíc spustili první běh zaměřený na kyberbezpečnost. V rámci akademie dostanou i kariérní poradenství, trénink soft-skills, propojení na partnerské firmy a šanci nahlédnout do jejich práce a firemní kultury. „Sodexo Benefity/Pluxee ženám kromě tříměsíčního IT kurzu poskytuje i stravenkové karty, mentoring a další pomoc,“ doplňuje Tereza Knířová a přidává příběhy prvních žen, které digitální akademii absolvovaly díky Sodexo Benefity/Pluxee.

 

O společnosti Sodexo Benefity

Sodexo Benefity je největším poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů na českém trhu. Od roku 1992 v České republice nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Benefity Sodexo využívá 700 000 zaměstnanců a v největší benefitní síti je zapojeno více než 70 000 partnerů, u kterých je možné benefity uplatnit.