IT sektor patří u studentů stále mezi nejžádanější. Absolventi průměrně vydělají přes 65 tisíc měsíčně

Vysoké školy se zaměřením na IT vyprodukují v České republice ročně necelé čtyři tisíce absolventů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu z roku 2021. Ačkoliv v tomto roce počet absolventů z IT fakult poprvé překročil v meziuniverzitním srovnání šest procent, poptávka po IT talentech je na trhu stále obrovská. Potvrzují to data Fakulty informačních technologií VUT. Nástupní plat absolventů této fakulty překračuje 45 tisíc korun, průměrný plat se pohybuje nad 65 tisíci korunami.

IT absolventi

IT sektor patří mezi nejrychleji se rozvíjející obory. Vývoj softwaru i hardwaru jde mílovými kroky kupředu a jak vzdělávací instituce, tak trh musí velmi rychle reagovat. Obrovské množství novinek vede k tomu, že je po specialistech, kteří umí s nejnovějšími technologiemi pracovat, obrovská poptávka. Čím dál častěji tak firmy hledají své budoucí zaměstnance už v řadách studentů, které si během vysokoškolského života zaučí a následně jim rovnou nabídnou hlavní pracovní poměr.

Přes devadesát procent absolventů se uchytí prakticky ihned

Z našich dat plyne, že 64 procent našich absolventů mělo zajištěné zaměstnání ještě před ukončením studia a dalších 27 procent našlo uplatnění do tří měsíců po státní závěrečné zkoušce. Zároveň víme, že drtivá většina našich studentů má brigádu nebo jiný pracovní poměr již během studia. Platí to nejen u studentů v doktorském nebo magisterském programu, ale i v řadách bakalářů. Určitě se dá říci, že v IT sektoru poptávka po pracovnících výrazně převyšuje nabídku,“ nastiňuje situaci Vítězslav Beran, proděkan pro vnější vztahy z Fakulty informačních technologii (FIT) na Vysokém učení technickém (VUT) v Brně.

Značný zájem o pracovníky s IT vzděláním potvrzuje i Marian Hurta, CEO ve společnosti Engeto, která nabízí vzdělávací IT kurzy a díky níž získalo IT vzdělání již více než dvanáct a půl tisíce lidí. „Když jsme v roce 2016 začínali, zjistili jsme, že v drtivé většině tuzemských firem je akutní nedostatek pracovníků s alespoň elementární znalostí IT. Díky našim kurzům pracují naši absolventi, kteří dříve působili v oborech, kde se k IT ani nepřiblížili, ve specializovaných IT firmách, v marketingu nebo například ve státní sféře,“ říká Hurta s tím, že absolventi Engeta nastupují na nejrůznější pozice od juniorních programátorů a testerů přes datové analytiky až po linuxové administrátory.

Průměrný plat absolventů FITu je přes 65 tisíc

Velký nepoměr mezi nabídkou a poptávkou na zaměstnaneckém trhu v IT sektoru ovlivňuje i výši nástupních a průměrných platů. Zatímco v současnosti se v České republice pohybuje průměrný plat těsně nad čtyřiceti tisíci korunami, nástupní plat absolventů FITu činí 46 654 korun. „Průměrný plat našich absolventů v době dotazování, tedy v roce 2022, činil 65 658 Kč. Mějme na paměti, že zpětná data získáváme často od našich bývalých studentů, kteří složili státní závěrečnou zkoušku poměrně nedávno. Vzhledem k tomu, že se zkušenostmi a věkem plat roste, je prakticky jisté, že skutečný průměrný plat je ještě vyšší,“ doplňuje Beran.

Podle Hurty patří finanční ohodnocení a budoucnost oboru k největším motivacím studentů, kteří si v Engetu zaplatí vzdělávací kurz. „Vzhledem k tomu, že nedostatek pracovníků ve svých týmech řeší nejen standardní velké korporace, ale personál mnohdy chybí i specializovaným IT firmám, je logické, že kvalifikovaným zájemcům nabídnou nadstandardní plat. Pro naše studenty je to velká motivace. Máme desítky absolventů, kteří si po třicítce řekli, že nechtějí pracovat za podprůměrný plat, dokončili naši akademii a dnes pracují například v Seznamu, Applu, Škodě nebo v ČEZu za trojnásobné peníze,“ uvádí Hurta.

Praxe je stěžejní, má ale i své stinné stránky

Přestože mají absolventi Fakulty informačních technologií VUT uplatnění na trhu práce obrovské, univerzita se snaží o své talenty co nejlépe pečovat. FIT totiž dlouhodobě buduje portfolio špičkových firem v IT oblasti a s těmito partnery spolupracuje na výuce a organizaci odborných akcí (například Excel@FIT nebo ŽijemeIT). Studenti díky tomu mají příležitost získat nové poznatky a praktické zkušenosti. Zároveň se během studia seznamují s firemním prostředím.

Často od firem slyšíme, jak jsou naši studenti odborně zdatní. Mají jak dostatečně široký základ, tak i praktické zkušenosti a kompetence k řešení odborných projektů. Slyšíme to například při diskuzích absolventů a šéfů vývojových týmů s našimi studenty na odborných akcích a jsme na to velmi hrdí,“ popisuje péči o IT talenty Beran. Dodává ale, že i praxe má své stinné stránky.

Bohužel se stává, že studenti včas neodhadnou, kdy jim z přemíry praxe začne při studiu ujíždět vlak, což často vede ke špatným studijním výsledkům, nebo dokonce ukončení studia. Praxe je samozřejmě velmi lákavá, my se ale snažíme studenty vzdělat tak, že budou schopní být odborníky i za čtyřicet let. To si řada z nich při studiu a vidině brzkého výdělku neuvědomí a samotné vzdělání posunou až na druhou kolej,“ upozorňuje Beran.

Hurta s proděkanem Vysokého učení technického souhlasí. „Není asi překvapivé, že když si student najednou začne vydělávat velmi slušné peníze, které může IT sektor nabídnout, vzdělání posune na druhou kolej. Mít akademické vzdělání je výhoda, zkušenosti z praxe pak ale často převáží,“ uzavírá Hurta.