Projekt „IT a tak“ chce oslovit mladé, aby se nebáli začít pracovat v IT

O tom, že je velký nedostatek IT odborníků, se mluví neustále dokola. Ale kde je najít? Jak je nalákat? Může pomoci podpora státu? Stále stejné otázky, na které nenacházíme odpověď. Proto vznikl projekt společnosti KEY Trainings s.r.o. „IT a tak“, jehož cílem je přesvědčit posluchače, že IT obor má budoucnost a nikdy není pozdě v něm začít pracovat.

KEY Trainings s.r.o.

Cílem projektu  „IT a tak“ je motivovat mladé lidi, aby se nebáli začít pracovat v IT. Zároveň jsme chtěli ukázat, že IT není jen o “nerdech” (osobách, které jsou vnímané jako nadprůměrně inteligentní až obsesivní, často s nedostatkem sociálních dovedností), ale i o šikovných a sociálně zdatných sympatických lidech. V IT je místo pro každého, kdo se nebojí pracovat,“ vysvětluje záměr projektu Martina Dubcová, spolumajitelka společnosti KEY Trainings s.r.o.

Projekt je založen na principu podcastových rozhovorů se zajímavými hosty nejen z IT. Informační technologie v sobě totiž skrývá mnoho profesí, technologií a procesů, ale především osobních příběhů, které mohou mladé lidi inspirovat. Podcasty se zaměří nejen na samotné IT, ale na oblast technologií a novinek, podnikání nebo osobního rozvoje. 

KEY Trainings je vzdělávací společnost v oblasti IT a soft skills. Právě díky tomuto oboru je v kontaktu se všemi lidmi z profesních skupin z IT odvětví, kteří se díky své píli, cílevědomosti a intenzivní práci vypracovali na špičky ve svém oboru a proto mohou posluchačům nabídnout cenné rady a inspiraci.

Při své práci se setkávám s IT celebritami. Tak jsem si je pojmenovala. Nemyslím tím televizní hvězdy, ale osobnosti, které ovlivňují IT svět. Tito lidé posouvají hranice naší civilizace. Máme veskrze pohodlný život plný IT vymožeností. Z pohodlí domova objednáme nákup, podepíšeme zakázku na miliony, popovídáme si s přáteli. Při cestě po ucpané Praze najdeme nejrychlejší cestu díky aplikaci, kterou máme v telefonu. Nenavštívíme restauraci se špatným hodnocením a nezkazíme si žaludek. Všechny tyto vymoženosti bereme jako samozřejmost. Ale někdo je musel vymyslet, naprogramovat, věnovat jim nepředstavitelné množství času. Takový člověk je pro mě osobnost, která by nás měla motivovat v našem zaměstnání, v podnikání i osobním rozvoji,“ míní Martina Dubcová.

KEY Trainings s.r.o.

Martina Dubcová

„Každé setkání s těmito výjimečnými a často velice skromnými lidmi mě osobně motivuje k další práci, k novým projektům, k podpoře IT komunity. Kdyby mělo „IT a tak“ oslovit jediného člověka a nasměrovat ho do IT, může to být právě ten, který vymyslí převratnou novinku nebo ekologický zlepšovák a zachrání planetu. Jsem trochu snílek, ale bez snění by nebylo inovací a vynálezů,“ říká závěrem M. Dubcová.

Poslechněte si první podcasty:

Jak uspět v IT  - Jan Knyttl

Jan Knyttl, CEO SoftwareOne pro Česko, Slovensko a Slovinsko, nám poví, jak se dostal k IT, jaké to je řídit firmu ve 3 zemích nebo proč mít vysokou školu (z pohledu zaměstnavatele). 

Jak se pracuje v korporacích  David Všetula

Šarmantní David Všetula se pohybuje v IT více než 10 let. Začínal, když se slovo "cloud" ještě nepoužívalo. Představí se Vám jako ajťák v košili, co "používá deodorant". Řekne nám jak se pracuje v korporacích, proč se specializovat či jakými lidmi se obklopit.

Jak získat šestimístnou výplatu – David Spudich

David Spudich svou IT kariéru začínal hraním počítačových her a následně jako správce IT sítě. Nyní je celosvětově uznávaným odborníkem v oblasti networkingu a security. V podcastu hovoří o jeho cestě vzhůru, přínosu IT certifikací a zkušenostech s náborem. 

Lze ukrást operační systém? -  Miroslav Werner

Miroslav Werner je publicista a IT specialista.  IT historii má v malíku a v podcastu vypráví o velké "loupeži" operačního systému. Dozvíte, co je operační systém, jak vznikl a k čemu slouží a kdo je Gary Kildall a proč není stejně známý jako Bill Gates.