O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

Ilustrační snímek

Z průzkumu zaměřeného na proměnu trendů mezi uchazeči o práci a zaměstnanci ve startupech a inovativních firmách, který zpracoval kariérní portál Startup Jobs, vyplývá, že kandidáti nejčastěji pracují v oboru IT a vývoje. V roce 2023 si hledalo práci nebo pracovalo v oboru vývoje a IT přes 43 % respondentů. I na nejrůznějších pracovních portálech zaměstnavatelé inzerovali více než 350 000 pracovních pozic – více než 41 000 z těchto pozic byla zaměřena na segment ICT. Zájem stoupá i o studium oboru na českých vysokých školách.

Zájem roste, pracovníci však chybí

Proč tedy „ajťáci“ v Česku chybí? Důvodů může být několik. Například 7 600 studentů pochází ze zahraničí a po ukončení studií nemusí zůstat v ČR. Někteří IT specialisté zase chtějí vyšší finanční ohodnocení, jiným nevyhovují nabízené pracovní podmínky. Problémy se mohou týkat i juniornějších pracovníků, kteří teprve potřebují kýžené zkušenosti nasbírat.

Nabírat IT odborníky ze zahraničí může být pro české společnosti určitě zajímavé  v mnoha případech je to dokonce běžná praxe. Někdy je na českém trhu práce obtížné najít odborníky s určitými specifickými dovednostmi nebo zkušenostmi. Proto je občas nutné hledat talenty mimo české hranice. Nicméně platí, že to není pouze jednosměrný proces české IT odborníky mohou zase zaujmout zahraniční společnosti. Je to důsledek globalizace trhu práce, vzájemného přesunu talentu a know-how napříč hranicemi,“ vysvětluje HR manažerka Barbora Culková ze společnosti IXTENT s.r.o, a dodává: „Zaměstnáváme přes 35 IT specialistů se zaměřením na oblast konzultací, vývoje v jazycích Java a .NET, systémové administrace a IT podpory. Největší zájem zaznamenáváme o juniorské programátorské pozice a obecně juniorské pozice. Naopak nejtěžší je obsadit pozice, které vyžadují specifickou znalost IT technologií, jako například znalost systémů pro správu dokumentů.“

Lákavý plat či 100 % home office

Podle průzkumu Freelo IT specialisté požadují především to, aby mohli pracovat flexibilně, stěžejní je pro ně i vyšší mzda. Nejvíce peněz očekávají seniorní TypeScript programátoři.

Problém má při hledání IT specialistů skoro 80 % firem. Firmy proto stále více využívají služby externích personálních agentur. Na co ale nalákat potencionální zaměstnance? „Ve své práci se poměrně často setkáváme s tím, že najít vhodného kandidáta se českým firmám zdá opravdu velmi náročné. Vždy je ale potřeba posoudit, jak přistupují k náboru. Při auditech leckdy zjistíme, že náborové inzeráty nejsou dobře formulované, velmi často lákají na benefity a pak se firmy diví, že jejich zaměstnanci odcházejí ‚za lepším‘ – lepším platem, větším množstvím benefitů. I když zrovna v oblasti IT je tohle více než běžné, je to zároveň ten největší problém,“ říká Lucie Spáčilová, výkonná ředitelka agentury Performia, a dodává: „Pomocí nejrůznějších nástrojů pomáháme firmám zjednodušit komplexní proces najímání zaměstnanců a zvýšit jejich úspěšnost. Pokud chceme dobré IT pracovníky, musíme se u nich dívat na předchozí výsledky, a kromě odpovídající mzdy jim ukazovat spíše možnost být součástí zajímavých projektů, možnost seberealizace i práce se zkušenými mentory. Může to znít bláhově, ale čím méně budeme ukazovat benefity a čím více účel, smysl toho, co firma dělá, tím více budeme mít loajálních kolegů, kteří jen tak neodejdou za lepším.“

 

Performia:

Personální a vzdělávací agentura Performia podporuje společnosti s hodnotnými produkty či službami v oblasti budování týmů. A to předáváním uceleného know-how a efektivních online nástrojů, které v rukou firem činí výběr a vedení zaměstnanců úspěšnějším. Díky tomu mohou firmy naplnit své vlastní cíle, růst a prosperovat. Performia působí ve 30 zemích světa, ve kterých už dnes tisíce firem zlepšilo svou prosperitu díky správně sestaveným týmům produktivních lidí a práci s jejich osobnostním potenciálem. Česká Performia je letos už podeváté nejúspěšnější pobočkou v celé síti.